Groep in hotel Hammamet

Groep  in hotel Hammamet

woensdag 5 november 2014

Douz -> Hammamet - Dag 5

Zonsopgang boven de woestijn.
Een lange verplaatsing staat er op ons programma: 500 km, richting oosten en verder noordwaarts, naar Hammamet. Het ontbijt is verschrikkelijk vroeg: om 05.30. We vertrekken, (losrijden noemt Ezrid dit), om 06.30. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het voordeel bij dit nadeel is dat we de zonsopgang boven de woestijn kunnen bewonderen.
Steenwoestijn, fascinerend land.
Steenwoestijn
De 80 eerste kilometers rijden we door de steenwoestijn. Zand en stenen zijn het decor van deze route. Een prachtige zonsopgang met een grote rode bol. De zon staat in volle glorie boven deze woestijn te stralen. We rijden oostwaarts richting de Golf van Gabes. Geen verkeer door deze woestijn, enkel onze bus, en nog minder andere toeristen. In een schitterend en ook fascinerend decor rijden we door de eindeloze zandvlakte.
Opslagplaatsen.
Matmata.
Na een goede 80 km bereiken we de uitlopers van het Matmata gebergte. Het eerste teken van bewoning ontdekken we te Tamezret. Een berberdorp dat eigenlijk verlaten is. 
Opslagplaatsen.
Berbervrouw die couscous aan het malen is.
Fotostop om enkele ghorfas, opslagplaatsen te trekken. Matmata, het oude stadje, was het decor van de eerste Star Wars film uit 1975. Het is een fascinerend maanlandschap. In het oude Matmata zijn er nog troglodyten of grotwoningen uitgegraven in de rotsen. Deze troglodyten waren de oorspronkelijke woningen van de berbers. Nu kunnen ze nog bezocht worden door de toeristen. Na 115 km wordt Matmata la Nouvelle doorgereden 09.20 uur.
Maanlandschap te Matmata, decor voor Star Wars.
Gabes
Dit is de 2de grootste stad van het zuiden en in feite een zeeoase. Vanaf het vertrek, na 140 km, hebben we Gabes bereikt. Vooral een industriestad en het centrum van de dadelpalmenhandel. Dat deze handel belangrijk is blijkt uit het feit dat er 300.000 dadelpalmen in deze streek staan. Het centrum heeft een drukke kruidenmarkt. Na een half uurtje hebben we wel gezien. Ook granaatappelen worden te koop aangeboden langs de baan.
Troglodyt, of grotwoning van berbers.
Naft en diesel.
Officieel bestaat er geen bedelarij. Om toch aan centjes, dinars, te komen is er een illegale handel in deze brandstof. Men verkoopt benzine en diesel in bussen van 20 liter. De verkoop gebeurt door personen die langs de kant van de weg hun brandstofbidons aanbieden. Deze brandstof is wel van veel mindere kwaliteit en ook veel minder duur. Er is een gedoogbeleid door de overheid in deze handel, dit als vervanging van de bedelarij.
Kruidenmarkt te Gabes.
Mahares.
De middaglunch na 245 km wordt opgediend in een restaurant in Mahares. Wegens de beelden langs de kustlijn wordt dit ook het kunstenaarsdorp. (11.50-12.40) genoemd.
In het colosseum.
Olijven
In de streek rond Sfax telt men 65 miljoen olijfbomen. Per boom kan men 65 kg olijven per boom oogsten. Voor 1 kg olijfolie heeft men 3 kg olijven nodig, warm geperst. Bijna de hele olieproductie ervan wordt naar Europa uitgevoerd.
Na een 300 km wordt er een hele tijd langs de kust gereden. De Middellandse zee noemt men hier de Golf van Gabes of ook de dode zee omdat de zee hier zo rustig is. Het landschap heeft hier een heel ander uitzicht. Voorbij Sfax is er een heuse snelweg van 2x2 rijstroken aangelegd. Het zand is nog niet weg,maar men merkt er hele olijfbomen plantages.

Afbieden.
Op de markten en de kleine shopkes is er het gebruik dat men over de prijs moet onderhandelen. Iemand had het idee om 100 gram saffraan te kopen. De verkoper vroeg 40 TD. Chantal, was de gewillige koopster, wou er slecht 5 voor geven. De verkoper rook zijn kans, en zijn prijs ging tot 14 TD naar beneden. Zijn verklaring: je hebt me niet goed verstaan, en je kent waarschijnlijk ook niet zo goed vreemde talen. Zo, de deal was beklonken voor 14 TD en 120 gram..

El Djem - Colosseum
Vanuit de verte kan men het reusachtige amfitheater opmerken. Het domineert de hele stad. Het is na Rome en Verona het grootste in zijn soort en het grootste op Afrikaanse bodem. Het imposante bouwwerk is in zijn oorspronkelijke toestand behouden gebleven. Het stamt uit het begin van de 3de eeuw. De bouwheer van deze arena nam een voorbeeld aan het Colosseum in Rome.
El Djem, het colosseum.
Het kon 30.000 toeschouwers onderbrengen. Het gebouw is ovaalvormig en de afmetingen bedragen 149 m in de lengte en 126 m in de breedte. 

Het is een van de best bewaarde monumenten uit de Romeinse tijd aan de Afrikaanse kant van de Middellandse Zee. De drie verdiepingen staan voor het grootste deel nog overeind.

Oorspronkelijk vonden er spektakels met dieren plaats, en later ook gevechten tussen christenen en dieren, leeuwen. In dit colosseum werd de film The Gladiator opgenomen. 
Colosseum.
Na een uurtje hadden we het wel bekeken. Om 15.30 dan vertrokken naar ons volgende en laatste hotel in Hammamet. Het is in dit hotel dat we ook onze eerste overnachting hadden na ons vertrek uit België. Na een 500 km rond 17.15 uur aangekomen in ons laatste hotel.
Route van Douz naar Hammamet: 500 km

Geen opmerkingen:

Een reactie posten